pondelok 11. apríla 2011

Domáce ňoky - gnocchi s bazalkovou omáčkou

Po hrdinskom rozhodnuti mojich milych kolegyniek, ze sprataju zajtra na obed to co dnes navarim, pridavam nieco pre bylinozravcov. Asi ma to zacalo bavit :P Myslim pisanie, varenie milujem aj bez tohto...

Pripravte sa na umornu drinu ako pri vsetkom co neobsahuje maso :) Neulahcim vam to !

Ako prve dame varit zemiaky na domace gnocchi (lenivci a slabsie povahy si to kupia v obchode)

Casu bolo tak som pripravoval suroviny na bazalkovu omacku a kedze boli ohlasy preco niesom na fotkach, tak naaa ... tu mate :P

Poskocme teda a predstavme si, ze zemiaky nam zmakli. A teraz to nabera grady ! nebudeme zemiaky chladit ale robime vsetko za horuca. Zabudnite na slovensky sposob zemiakovych ňok ( ci ako sa to sklonuje). Bleskovo osupeme, doporucujem pouzit vidlicku ako prevenciu proti popaleninam a pretlacime...
Na pol kila zemiakov davam cca 200g HLADKEJ muky (00) jedno vajicko a trocha soli.
Este stale za horuca vsetko to cele poriadne spracujeme. Nepritlacat velmi, len zlahka prekladat aby sme nedospeli do mentalneho stavu cestovin = guma.
Dokonale to bude vtedy ked zatlacite prst a cesto sa vrati pomalu do povodneho tvaru. 
Medzitym predpokladam, ze ste dali zohriat dostatok vody (nezabudni solit !)
Origos gnocchi sa vyrabaju s takym drevenym frasom , co som v obchodoch u nas nikde nevidel. Tak som si vyrobil...
Nerehlit !!!

Takze cesto mame uz len spravit chutne male kusky. Vrubkovanie na nastroji sluzi na to aby sa mala omacka ako nalepit na ňok :DDD toto slovo sa mi kua paci :D
Vsetko treba pomucit, inac budete mat zemiaky este aj za usami. Takto skoncite len s mukou na nohach a ponozkach ako ja :D Odstipujte male kusky a jednym pohybom ako na obrazku stlacenim smerom dole vyrobte ňok (he he), proste taku rolku, ktora je na jednej strane vrubkovana. 
Vo vode varte len nez nevyplavu, to je asi 2-3 minuty odhadujem.
Vyhodte von a polejte olivovym olejom, aby sa nezlepili. Pouzivam panensky aj kvoli chuti potom pri zmiesani s hocktorou omackou, sktorou skombinujeme. 
Pome na omacku, hlad sa stupnuje !
Ako ste videli suroviny som si pripravil a to paradajky. Ano je to take jednoduche :)


Hodte polovinu (pol kila som mal dohromady) do olivoveho oleja, osolte, pridajte cierne korenie a oregano

Na miernom plameni dusime, dusime, dusime a pritom podlievame vinom. Poriadne :)
Ehm, samozrejme vino musime prv ochutnat, aby sme zistili ci neni zlomene :P Je cas nasekat bazalku, ak nam omacka pekne zhustla a kusky paradajky sa rozpustili. Pouzil som cca 10 velkych listov.
A sup to tam vsetko
Dochutime balzamikovym octom. Tento ocot doporucujem drzat doma aj kvoli zeleninovym a hlavkovym salatom, pouzitim do zalievky ziskame uzasne chute (ale o tom napisem nabuduce :P)
Takze omacku mame hotovu, teraz nahadzte druhu polku paradajok do omacky a trocha prevarte, len na tolko, aby paradajky zmakli, ale aby sa nerozpadli, nech mame aj esteticky zazitok. Samozrejme ochutnavajte a pridavajte podla chuti balzamikovy ocot, oregano, pripadne sol.
Este musim podotknut, ze som pouzil take tie male paradajky(cherry). Kedze teraz este na trhu domace nezozeniem je to jedina moznost ako ziskat skoro ozajstnu chut. Tieto boli talianske tak chutili skoro ako domace :)
Mame omacku, mame ňoky (he he) nalejeme si pohar cerveneho a servirujeme
Kto da na vrch syr, je barbar !

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára