sobota 28. mája 2011

Ungarische Gulasch 2

Dnes vam ukazem ako navarit mestsku verziu madarskeho gulasu. Teraz sa to bude volat paprikas.
Historiu perkeltu uz pozname. V 17. storoci sa integrovala do madarskej kuchyne cervena paprika, prinos 150 rocnej tureckej vlady. V 18. storoci sa zacina objavovat v receptaroch nazov "paprikás" teda paprikove. Jednalo sa o verziu perkeltu, ktoru varili restauracie a mestske domacnosti. Obsahuje uz suroviny, ktore bezne neboli dostupne pre pastierov, takze oni nadalej varili svoj perkelt a gulas :)
Tato verzia je moja oblubena, hlavne preto, ze aj hlavne jedlo aj priloha sa vari v tom istom hrnci, takze netreba tolko toho umyvat :D
Musel som poprosit priatelku, aby mi pomohla s pripravou, lebo nieco mam s pravym ramenom, asi od klimy, a robim vsetko len s lavou. Kto chce podrobnosti co vsetko, tak piste :D

Tak co tam dame ?
Mlade hovadzie, slaninka z mangalice, cibula, cesnak, paradajka, paprika, stiplava paprika (csípős), salvia, petrzlen, bobkovy list, majoranka, sol, cierne korenie, smotana (kysla). A samozrejme vela kvalitnej cervenej papriky.
Zaciname ako kazde jedlo z rodiny gulasovitych :D
Na oprazenej slaninke popecieme cibulu, ktoru korenime salviou a ciernym korenim. Znizime plamen a pridame poriadnu davku cervenej papriky.
Treba rychlo miesat a hned ako pusti typicku vonu, tak prihodit maso, ktore sme nakrajali na kocky a namocili do vody.
Preto do vody, aby sa nam nezacalo prazit, ale aby malo nejaku stavu hned od zaciatku. Ako som pisal v prvej verzii gulasu, perkelt sa prazi a paprikas sa vari.
Mozeme tam nahadzat bobkovy list a cesnak, hned na to papriku a paradajku nakrajanu na drobno a tiez majoranku.
Mozeme osolit konecne :) Trochu miesame, nez maso pusti vodu, ktoru nasiaklo a paradajky tiez uvolnia svoju stavu. Ekrazit z maminej zahrady teda papricky = csípős, pridavam az teraz. Musi to byt pikantne no...
Teraz uz len to strazit, prilievat vodu a miesat. Dusime na nizkom plameni, nez sa maso uvolni. Na hovadzie tak minimalne hodinu a pol az dve a pol hodiny. Treba to ochutnavat a je to....
Ako prilohu spravime "csipetke" teda rucne trhane cestoviny. Az je maso makke, zmiesame 2 vajicka (alebo podla toho, pre kolko ludi varime :D ) s mukou a solou do pevnej hmoty. Az do skoro suchej hmoty.
Najprv hodime do paprikasu petrzlen nasekany na drobno a hned mozeme trhat cestoviny priamo do paprikasu. Samozrejme predtym som prilial trochu viac vody, aby sa mali v com uvarit.
Na tvare nezalezi, odtrhavajte take centimetrove kusky. Pracujte rychlo alebo to trhajte dvaja.
Za par minut je to uvarene, skontrolujeme ochutnavkou. Teraz je cas este dokorenit. Sol, alebo cierne korenie, komu je malo stiplave, tak este ekrazit.
Ak mame vsetko, ako to chceme mat, mozeme primiesat kyslu smotanu. Nechame prebublat a zhusnut.
Neostava nam nic ine ako sa najest :)
Podava sa to s bielym pecivom, kto je na diete tak len samotne.
Pokial pri tom mate bolesti, ako ja momentalne, tak to spravte riadne stiplave :D Zabudnete na rameno :DDD


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára