sobota 14. mája 2011

Ungarische Gulasch

Nie nebudem varit gulas, teda ano. Vlastne nie :)
Ehm no budem varit gulas , ale nie taky, aky si myslite :PPP

Madarske narodne jedlo je "guláš" myslite si vy :DD, ale co je vlastne gulas? Polievka ? Ragu ? Omacka ? Tak aby ste vedeli "gulyás" je povolanie a to pastier hovadzieho dobytka :D Chudaci, ked boli dlho vonku na pastvinach, mali len slaninu, cibulu a kopec hovadziny okolo. Varili maso. A to v kotlikoch, nakolko inu nadobu nemali. Podla nich sa vlastne pomenovalo jedlo pastierov. Ale este stale nevieme co to vlastne je :D

Predpoklada sa ze povodny "gulyas" bol vlastne perkelt (pörkölt - pergelt ), ktory sa pripravoval poprazenim slaninky a cibule, na to sa hodilo maso, ktore sa prazilo (prazit po madarsky - pörkölni ) a potom sa zalialo vodou podla chuti a dovarilo sa.
Po rozsireni cervenej papriky ako korenia okolo 17. storocia, vznikla dalsia odroda "gulasu" a to paprikas. Ano aj to je gulas :D

V dnesnej dobe pozname 3 druhy gulasu:
- perkelt - v slovenskych restikach ako madarsky gulas. Teda maso varene vo vlastnej stave s trochou vody.
- paprikas - vlastne perkelt, ktory sa na konci zahusti smotanou. Pri paprikasi sa maso neprazi, len vari od zaciatku. Casto sa zahustuje mukou (fuj muka, nikdy to nedavajte do gulasu !!!!! ).
- gulasova polievka - perkelt, ktory sa doleje na polievku. Zvacsa sa vari so zemiakmi, fazulou, alebo rucne trhanymi cestovinami (csipetke).

Teraz uz mame skoro poriadok :) Problem je, ze perkelt a paprikas sa dost prelinaju a vlastne niekde volaju aj paprikas perkeltom (maju pravdu vlastne) a perkelt paprikasom (aj oni maju pravdu :DDD).

Tolko vzdelavanie ...

Budem varit perkelt a to hovadzi. Aj ked maso nebudem prazit (pörkölni), volam to perkelt, lebo to nie je ani polievka ani paprikas so smotanou. Kazdy spravny madar ma svoj recept. Tento je moj ;-)
Hovadzie maso, cibula, paprika, paradajka, mrkva (prekvaaapko), cesnak, petrzlenova vnat, sol, cierne korenie, bobkovy list, majoran a vela, naozaj vela cervenej papriky. Pre silnejsie povahy este stiplava paprika.
Na oleji (slanina) poprazime cibulku.
Pridame mrkvu, po chvilke papriku. Nezabudnime na cierne korenie, ale kto cita moje recepty, tak to vie samozrejme uz naspamat :D
Az je vsetko zmaknute, tak to dame na chvilu prec z ohna. A to preto, lebo budeme pridavat cervenu papriku. Kebyze to robime na ohni a mame pomale ruky, tak nam to cele zhorkne.
Take 2 polievkove lyzice :DDD, nech to ma farbu :D. Rychlo rozmiesat , pridat paradajky a vratit na ohen. Paradajky pustia stavu a to uz ochrani papriku.
Sup tam maso, ktore treba nakrajat na mensie kusky. Ked robim perkelt so zeleninovym zakladom, tak maso neprazim. Len dohadzem cesnak, bobkovy list,sol, majoran a stiplavu papriku a trochu podlejem vinom.
Maso varit nez zmakne. Obcas treba premiesat a doliat vino, neskor len vodu. Hladina tekutin musi zakryvat maso.
Asi takto :
Mal som 2 hodky casu a stare bagety, tak reku spravim zemlove knedle. Myslim, ze pri jelenovi som slubil recept :D
Bagety (suche) som nakrajal na kocky a zalial vyslahanymi vajickami, rozmiesanymi v mlieku. Petrzlenovu vnat som nasekal nadrobno a primiesal. Neviem presne pomery, na tolko bagiet ako je na obrazku, som dal 2 vajicka a 2 dl mlieka.
Nechal som to chvilu odstat a potom som primiesal muku (nemam sajnu kolko...), aby to drzalo po kope a dali sa vyformovat pekne gulky, alebo aj ine tvary.
Pokial mate radi knedliky suchsie, tak to nacapte do vymastenych hrncekov, ktore dajte do pary a tak dovarte knedle. Zvysok do vriacej vody na 15 minut.
Predpokladajme, ze preslo kopec casu a vsetko mame hotove :)
Do perkeltu este hodim za hrst petrzlenovej vnatky. Ochutnat, dosolit.
Maso je makke, stava dost husta (ak ste to neprehnali s vodou :D ), mozeme servirovat. Perkelt mam velmi rad s jarnou cibulkou a aj na zdobenie je uzasna.
Teraz uz sa nestratite v madarsku :D

8 komentárov:

  1. knedlicky mozno spravim, i ked i gulasik som dlho nemala..:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Najprv nech mäso pustí šťavu až potom podlievať. Tá šťava mu dodá šmrnc. Preto treba trošku posoliť. Tvoj brat

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Oszkar, to je iny recept, vies ze gulas v kotliku robim ako pises...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Viem ,ale ako starší musím trošku šprtať do mladšieho. A buď rád že mama to nečíta. Mal by si komentárov.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. he he tak to mi je jasne :D hlavne ze pred susedkami sa chvali :D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. No toto je klasika madar gulas, ale poradim jednu fintu co mi trvalo pokial som na nu prisiel :) pri tomto gulasiku jednoznacne meso:cibula 1:1 (na vahu) az vtedy to je to prave orechoveeeee mnam :o BFX;)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. to co pises je kotlikovy gulas. ak do perkeltu nadrbes tolko cibule tak zmeni chut uplne. inak na tu fintu si neprisiel ty ale aj recepty zvyknu udavat na kotlikovy gulas take mnozstvo cibule ak sa nezahustuje mukou alebo struhanymi zemiakmi. nuz kazdemu podla chuti. rozdelenie madarskeho gulasu citaj vyssie prosim

    OdpovedaťOdstrániť