utorok 26. júla 2011

Dobytie raja a aztécka odveta



Existuje množstvo rôznych vtákov a vtáčikov a môžu znamenať všetko možné.
Ja mám však teraz na mysli onoho obligátneho Španielskeho vtáčka, ktorý bol takým vďačným pokrmom už za hlbokej socialistickej éry vo všetkých školských jedálňach. A ja som toto jedlo miloval. Málokto však vie odkiaľ toto jedlo pochádza...




V roku 1519 sa doplavila malá španielska flotila k pobrežiu dnešného Mexika. Hernán Cortéz obdivoval aztécku kultúru, ktorú tam našiel.
Po dvoch rokoch dobyli nádherné mesto Tenochtitlan. Po tejto udalosti Aztékovia už nekládli žiaden odpor a kultúra Aztékov zanikla.
V roku 1528 v Južnej Amerike Francisco Pizzaro a Diego Almagro dobyli
ríšu Inkov. Síce sa niekoľko rokov bránili, ale krajina bola súdená na zánik.
Tieto tri dobyvateľské výpravy sa uskutočnili rýchlo, brutálne a bezohľadne. Samozrejme, Aztéci ako aj Inkovia sa bránili a pri viac či menej úspešných partizánskych nájazdoch na španielskych dobyvateľov brali zajatcov, s ktorými potom nakladali veľmi kruto.
V rokoch 1520 až 1528 vznikla u domorodcov tradícia jedenia španielskych vtákov. Po španielsky "pajarraco hispánico" (hnusný španielsky vtáčik)

Na(10-14 vtáčikov) potrebujeme zhruba 1 - 1,50 kg hovädzej roštenky. Mäso musí byť dostatočné vysoké a rozkrojiteľné proti vlasu, inak ho nerozklepeme. Ďalej potrebujeme 8-10 vajíčok, 2-3 veľké cibule, prerastenú údenú slaninu, olej, dijónsku horčicu - štipľavučkú, nakladané uhorky v náleve - ja kupujem také malé v Liedli, liter červeného suchého vína, soľ korenie a špáradlá.





Začíname:

Uvaríme si vajíčka na tvrdo. Zlejeme z horúcej vody vychladíme a olúpeme. Keď sme
dojedli 3 vajcia na mäkko, pokúsime sa opäť uvariť všetky vajíčka. Teraz zapijeme deci
vínom. Hovädzie mäso nakrájame na centimetrové plátky, ktoré vyklepeme, nasolíme a pokoreníme. Nakrájame si vajíčka na štvrťky. Uhorky tiež na štvrťky. Slaninku na pásiky. Zbytky z hovädzej roštenky dáme do mrazáku na budúcu polievku. Prípadne odložíme prebytočné plátky na stejky či rezne. Keď to všetko máme, vyzerá to asi takto:

Pardón, vajíčka na štvrťky vyzerajú takto:



Začneme s vtákmi - mäsko natrieme horčicou:



Vložíme uhorky, vajíčko, slaninku.



Zrolujeme a zašpendlíme páradlom.
Začiatočníci vypatlajú dve balenia. Skúsenejší si vystačia s dvomi či tromi a skutočný majster zašpendlí vtáčika jedným drievkom ako správny ornitológ.



Tu sú ukážky možných riešení. Sudoku to zrovna nie je, ale dá sa.
Slabším povahám sa ospravedlňujem za upatlanú dosku.



Tu je ukážka, ako to má vyzerať. Ak to zvládnete do hodinky, môžete pokračovať dalej. Ak Vám to trvalo viac ako 24hod. treba začať odznovu s novým - nezosmradnutým mäsom.



Môžeme začať variť. V plytšom hrnci zapeníme na slaninke cibuľku. Môžeme doliať trošku oleja. Zapijeme vínom.



Do hrnca vložíme postupne všetkých vtáčikov. Ja osobne rád robím rôzne velkosti. Pri jedení človek ešte dostane chuť na kúsok a potom malý vtáčik príde vhod.


Vtáčikov obrátim, aby sa mäsko pekne uzavrelo.


Pridám odrezky z mäska, čo zostali.
Posolím a okorením.
Podlejem 2 decmi červeného vínka.



Zalejem horúcou vodou do výšky vtáčikov, aby boli pekne v šťave. Po krátkom varení doplním najemno nasekanými vajíčkami a uhorkami. Uhoriek dáme menej, aby šťava nebola moc kyslá.



Pridám horčicu, 3-4 lyžičky. A dobre premiešam.


Prikryjem a varím 1,5 hodinky.

Táto verzia s roštenkou je královská. Roštenku môžete nahradiť aj stehnom. Češi robia vtáčikov aj s bravčového, do závitkov rolujú syr či šunku, prípadne párky. Toto nikdy neskúšajte, inak vás stihne aztécka kliatba!
V žiadnom prípade nezahusťujeme múkou.
Šťava je zahustená cibuľou, vajíčkami, slaninkou, prebytočným mäskom a horčicou. Všetko toto sa spojí a vytvorí vynikajúcu chuť. Šťava Vám bude chutiť aj bez vtáčikov.

Podávame s ryžou a zbytkom červeného vínka čo sme nevypili pri varení.

Dobrú chuť.






4 komentáre:

  1. aj ked ja dusene maska moc nemusim, musim uznat ze ten tvoj vtak bol super

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Borisko, uzasne! Si mi pripomenul skolsku jedalen, ktoru aj spominas :-)
    Len mi tu chyba zaverecna fotka jedla :-( Tak dobre to bolo, ze si rychlo zjedol a nestihol odfotit? :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Pekne som naservíroval, ale tak sme boli hladný ze foťák nestíhal...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tak toto skusim. Obetujem jeden vony vikend :) Micu

    OdpovedaťOdstrániť