sobota 16. júla 2011

Mamin Bollywood

Mamine oblubene indicke jedlo. Vzdy, ked som u nej a chce nieco fajnove, tak to musim navarit :D

Recept som nasiel v nejakej indickej kucharke este v minulom tisicroci. Ani neviem ci je to este podla toho povodneho postupu :D
Inak indicke jedlo nevarievam, tie chute mi extra nesedia. Toto jedlo je ale vynimka.
Morcacie prsia, cibula, cesnak, tymian, dumbier (zazvor... este pamatate ako ho skladujem zmrazene?), skorica, cierne korenie, sol, maslo, ryza. Miesto ryze mozete spravit "čapátí", teda chlebovu placku z muky a vody.
Najprv nakrajam maso na mensie kusky aby sa pohodlne piekli.
Decentne nakorenim a necham chvilu posobit korenia.
Medzitym dam varit ryzu. Dnes to bude Basmati ryza, to najlepsie co mozete zohnat. Aby bolo aj dnes nieco naucne, tak vas poucim o tejto odrode. Pestuje sa v Himalajach presnejsie na juznych svahoch. Polia sa zavlazuju vodou z topiacich sa ladovcov. Po zbere sa susi rok a pol az dva roky, az potom sa cisti. Nelutujte peniaze si ju kupit, tu chut nezopakujete ani pri jednej odrode a naviac obsahuje velmi malo cukru a lepky, zaklad diety ako vysity.
Varim v pomere jeden diel ryze ku jeden a pol dielu vody. Voda sa odvari za cca 12 minut, potom vypnem a premiesam aby bola nadychana. Ta belost a lahkost aaaa....
Medzitym prudko opeciem kusky masa. Nasucho... bez lasky... :DDD
Maso davajte na rozpalenu panvicu, takto bude zvonka krasne opecene a zvnutra stavnate. Su hotove za chvilocku.

Krasna biela cibula od Killera z trhu :D
Na panvicu nalejem olivovy olej a hned pridam nahrubo nasekanu cibulu. Vypek z masa hned pusti z panvice a prida sa na cibulu. V tomto momente stlmim plamen, dalej budem uz len dusit.
Este nez sa cibula uplne nerozvari pridam nakrajany cesnak (zo 5 strucikov), lyzicku skorice, poriadnu davku dumbieru (ak mate len suseny, tak tiez za lyzicku), tymianu tiez chlapsky a cierne korenie asi tiez za lyzicku. Osolim a cele to podusim chvilu. Ak je to suche podlievajte vodu.
Ochutnavat, solit a vyvazovat skoricu ciernym korenim. Az sa trafite do spravneho pomeru sladkeho a koreneneho podla vasej chuti, mozete pridat kocku masla.
Maso vratim a cele to zohrejem, aby sa zmiesali chute. Medzitym ste dufam nezabudli na ryzu :D Basmati by sa nemala lepit, nezalievame ziadnou omackou.
Paradajky su oblubene v Indii, tak som ktomu spravil len zakladny paradajkovy salat. Olivovy olej, balzamiko, sol.

Neviem kedy som zadrbal objektiv, ale az teraz som si vsimol ake otrasne su fotky. Tak sa idem hrat na cistica :D

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára