pondelok 19. marca 2012

Ungarische Gulasch - mlčanie jahniat

Gulas v poradi stvrty, s cislom 3 a prve vonku :D. Cez vikend sme na strykovej farme zacali dalsiu sezonu, kotlikovu.

Tie male tenke kosti na fotke nech nikoho nemylia, nie je to pes, ale jahnacina. Dnesny kotlikovy gulas sa bude volat jahnaci perkelt :D Kto si nepamata preco, nech si urychlene doplni vedomosti.

Predpokladam, ze kazde varenie na lone prirody prebieha uplne rovnako, ak my malomestania poctime svojou navstevou pribuznych na dedinach, alebo zver v lese na samote. Pre tento dovod (nesputana chlastacka a hulakanie) je recept jednoducho zapamatatelny a cely proces nepotrebuje extra sustredenie.

Jahnacie maso, cibula, slaninka (opcionalne, mozete dat aj mast alebo olej), cervena paprika, cierne korenie, rasca, sol a bobkovy list. Pokial planujete naozaj vela a nekontrolovatelne pit, tak aj ztoho spravite paradicku. Ja som pridaval este fazulu a paradajky aby som nemusel zahustovat. Miesto zemiakov tradicne trhane cesto.

Najdolezitejsi krok je zalozit ohen a urcit osobu, ktora vie kontrolovat svoje alkoholicke chutky. Tato osoba bude po cely cas prikladat na ohen a miesat kotlik. Zatial vsak este kuchar rozprava suvisle, moze oprazit slaninku.

Cibule som dal od oka asi tolko, kolko mam masa bez kosti. Kto ju nema rad, dajte menej a doplnte zeleninou ako z prveho receptu na perkelt. Cibula bola uz dopredu zasypana ciernym korenim, komu by sa chcelo drzat mlyncek nad ohnom dlhe minuty...

Ak pri vareni ste uz ochutnali z prilozenej hruskovice ( letosni, kukaj jak retizkuje...) a citite, ze teraz nic nie je nemozne, ovladate vsetky svoje pohyby ako nechcene dieta batmana a catwomen, je na case si povedat, ze primiesanie cervenej papriky do rozzhaveneho kotliku by ste urcite doyebabrali. Pekne zveste a dajte prec z ohna nadobu. Na zosklovatenu cibulu prilozte riadnu davku cervenej papriky a rychlo zamiesajte.
 Samozrejme tento ukon abstinent zvladne aj nad ohnom. Ale takeho nikto nepozyva na akciu :D

Pridame maso, bobkovy list, sol a rascu.

Rascu nasucho oprazime a rozdrtime. Pokial nemame po ruke maziar, sikovny farmar sa vynajde:

Pokial robite z bravcoveho, alebo hovadzieho, nemusite davat priemyselne mnozstvo rasce, avsak pri jahnacom nesetrite. Vyvarujete sa nechcenym prichutiam, ktore vzniknu nedostatocnym orezanim masa od sadla.

Maso trochu oprazime (predsa perkelt) a mozeme podliat vinom. Vyvarujte sa zakladnej chybe krcmovych kucharov, cim viac vina tym lepsi gulas... Staci za deci, pripadne trochu viac pri vacsom mnozstve. Vino prislo do gulasa pouzivanim diviny, kedy sa prilievalo miesto octa na odstranenie pachuti masa. Najvacsi zazitok som mal na nemenovanej dedine, ked pan domaci pri vareni obratil do bravcoveho gulasa krabicu znackoveho "vyhodny nakup" vina. Ze bratm to dodava chut vsetkeho! Ano, dodalo chut siry a aromu jablka. Jemu to bolo tak jedno, po poslednom zamiesani a vyhlaseni : "hotovo" padol hlavou do foliovniku.

Vino odparime, podlejeme vodou a nechame dusit maso domakka. Priebezne ochtunavame a dochucujeme solou a ciernym korenim. Aby osadenstvo neumrelo hladom, a aby nad nami alkohol nezvitazil predcasne je slusne pripravit predjedlo. Kedze ohen je dany a ako kuchar som lenivy, ak pozivam psychotropne latky (nebojte, len kvalitna domaca palena) navrhujem zvacsa opekat slaninu. Podla chuti na chleba sa pripravi zelenina a zakvapka sa mastou. Kazdy sam si ...

Nahodime par kuskov paradajok a fazulu, nech sa rozvaria a zahustia perkelt. Tento krok som zabudol napisat po odpareni vina, ale sak neva, ak zabudneme nic to. Davame pozor aby sa voda uplne neodparila, moze byt aj s rezervou na dovarenie cestovin, alebo zemiakov. Ak varime kotlikovy gulas pridame vody podla toho, ako chceme hustu polievku.

Ako sa vyrabaju trhane cestoviny do perkeltu uz viete. Skontrolujte ucastnikov sutaze vyrabania prilohy, ci si umyli ruky po pouziti vonkajsej latriny. Teraz uz vodu neprilievam, necham nech to uplne zhustne a miesam len otacanim kotliku. Ohen moze padnut, bude to jemne prebublavat, nez sa uvaria cestoviny.

Este posledne ochutnanie, dochutenie. Ak sa vam to cele nepozdava, snazte sa kazdeho opit do stavu, aby si nepamatali druhy den co jedli. Chvalit to budu aj tak... Dalsi tah je nadrbat do toho stiplavu papriku... ta zamaskuje vela veci :D Pripadne kombinacia tychto osvedcenych kucharskych praktik.
Posledna fotka uz len z mobilu, zapalovac nie je potrebny k servirovaniu :P


P.s.: Pre jazykovedcov: varit "v" lone prirody je pixovina. Varim V kotliku NA travniku. Travnik = lono prirody. Logika ne... mas doma akvarium ?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára