nedeľa 11. decembra 2011

Vianočné jedlá - Dojče ente

Do nazvu sa mi nenavazajte, po nemecky viem len z chlpatych porno filmov zo sklonku 90-tych rokov... Nechcite radsej vediet v akej suvislosti viem ako sa vola kacica :D
Na vianoce natiahnu kozene kratase a napchavaju sa pecenou hydinou a dusenou kapustou. K tejto aj unas rozsirenej dobrote som pripravil bavorske pecene knedle.
Dnes bez historickeho okienka, uz som sa vyrozpraval u kamosa, kam som niesol ochutnavku :D

Mame tu mladu kacicu, cervenu kapustu, cervene vino, vinny ocot, cibulu, husaciu alebo kacaciu mast, pomaranc, sol, cukor a cierne korenie.
Kacku som predchadzajuci vecer nasolil a dal do chladnicky. Pokial zostavujete menu iba rano na vianoce, tak staci aj na par hodin nalozit. So solou nesetrite, poriadne ponatierajte aj zvonka aj zvnutra. Dnes som dal do pekaca namlel som cierne korenie z vonka, podlial vodou a zakryl. Takto moze ist do rury na 2-2 a pol hodiny asi (na kilo hodina). Teplota asi 160 stupnov. Davam dusit prsiami dole, aby pekne zmakli a natiahli vodu. Vodu kontrolujte a pribezne podlievajte, keby sa odparila.
Knedlu neidem opisovat, zlozenie najdete niekde v starsych postoch. Vylepsil som akurat hubami a kedze neidem varit, ale piect, tak som pridal husaciu mast.
Pekne do riadne vymastenej a struhankou vysypanej formy.
Vyskusam maso ci je makke a to pichnutim vidlicky pod stehna. Pokial citim, ze vnika (he he) hladko, je asi ok. Mozem dat alobal prec a prilozit knedlu. Teraz uz len dopeciem aby malo krasnu farbu. Kacicu som obratil na chrbat aby koza na kozach bola pekne opecena. To biele v pekaci je mlieko, to len taka vychytavka na farbu :D Priebezne nalievajte vypek na celu kacku z rovnakeho dovodu.
Na husacej/kacacej masti spenim cibulu a skaramelizujem hnedy cukor. Hnedy nemusi byt to je len moja uchylka :D Ak mate radi kapustu na kyslo tak nedavajte proste cukor.
Pridam cervene vino a stavu z pomaranca. Samozrejme aj tu mozete pomaranc vynechat. Necham odparit alkohol a moze prist kapusta.
Trochu este podlejem vodou, prikryjem a dusim. Akonahle zacinaju maknut pridam vinny ocot a dosolim podla chuti. Sem tam premiesam a ked dosiahne pozadovanu makkost este ochutnam a dosolim alebo docukrim. Vinneho octa som pouzil na celu kapustu asi pol deci a vina deci. Ale spravte si to podla toho, ako to citite na jazyku.
Medzitym sa dopiekla kacka aj priloha. Maso potrebuje trochu oddychnut, tak este dodusim kapustu. Vypek z pekaca odlejte do servirovacej misky. Nie kazdy ma rad tazku mastnotu, ja vsak milujem cely tanier zaliat touto bozskou mannou.
Mno dalo sa :D


Jedinu vec nechapem... Nemecka kuchyna je dost odveci a predsa maju najviac michelinovskych kucharov... ako to je ?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára