sobota 8. októbra 2011

Bez mäkčeňa !!!

Na vyslovnosti sa neidem hadat. Komu sa to tak paci, hoc aj s makcenom, vy prasaci...
Prva pisomna zmienka je od Vergiliusa ked popisuje Rim 300 rokov pred Kristom. Pise sa o kysnutej placke natieranej olivovym olejom, medom a roznymi koreninami, ktora sa pecie na kameni. Slovo pizza sa objavuje az okolo 10. storocia. Vo forme ako ho pozname teraz sa pripravuje od 18. storocia, po prichode paradajok do europskeho stravovania. Inak, paradajky sa dlho nejedli u nas, lebo si ludia mysleli ze su jedovate :D
Moderna pizza vznikla v Neapoli z talianskych farieb : zelena - bazalka, biela - mozzarella a cervena - paradajka. Tato bola pomenovana podla kralovny Margherity.
Tolko, aby ste sa aj nieco naucili :P

Cele umenie spociva v priprave cesta a paradajkovej pomazanky. Zvysok uz je len kreativita.
 Ako prve spravime pomazanku, toto bude nadlho :D
Paradajky, paprika,zeler, mrkva, petrzlen, cesnak, rozmarin, bazalka. A cibula, ktoru som zabudol vyfotit :D
Vsetko nasekat. V podstate je to jedno na ake velke kusky. Ak to budete mixovat na konci, tak nezabudnite paradajky osupat. Ak sa chystate pasirovat tak to dajte len tak.
Tu aj s cibulou, ked som zacal rozmyslat co mi chyba :DD Teraz mozete posolit, namliet cierne korenie a osobne este podlievam vinom alebo trochou vody. Zacneme varit na nizkom ohni. Obcas nezabudnime premiesat.
Teraz trocha siloveho sportu :D Spravime si cesto na pizzu.
Na pol kila hladkej muky (00) davam tristvrte kocky drozdia a 3 deci mlieka. Cukor od oka tak za lyzicu a trocha soli.
Nastartujeme kvasinky. Do vlazneho mlieka nadrobime drozdie a rozmiesame aj s cukrom. Nechame chvilku odstat.
Toto je uz kazdodenna klasika ;-) Mno dobre no, nie kazdodenna, ale kto ma rad cestoviny predpokladam, ze nekupuje, ale si to poctivo robi sam :D
Len poriadne, chlapsky aspon 10 minut.
Cesto musi byt pruzne, ak sa vam zda byt suche smelo pridavajte vodu. Nic neskazite, potom mozete aj muku pridavat, ak to rozmocite :D Vysledok moze sice byt vecera pre 20 ludi, ale nemusite aspon zacinat odznova :D
Prikryt, odlozit na teple miesto tak na hodinku. Mozeme sa vratit k pomazanke. Ako uz vidite aj tu, ta sa veselo vari.
Ochutname a snazime sa uhadnut co tomu este pridat. Ja som tam svacol balzamiko a chilli, nech to ma grady. Mozete tiez cukrit, alebo solit, podla chuti.
Prepasirujeme na hladku pomazanku.
Alebo sa na to cele vydrbeme a po tom, ako si spalime prsty, s tycakom vymixujeme :DDD
Este som pridal oregano a trochu soli. Proste ochutnavat, jesto to budete vy, na to nezabudnut nikdy pri vareni :)
Je to aj idealne party-jedlo. Pripravite cesto a kopec nadob s roznymi surovinami. Kazdy si nalozi na co ma chut a vy to potom uz len hadzete do rury...
Tato je klasicka paradajkovo, mozzarellovo, bazalkova.
Tu je sunka, klobasa, porek, jalapeno, mozzarella, oregano a samozrejme paradajkova pomazanka.
Pecieme rozhicovanej rure ( MAX vykon ) asi 6 minut. Nerobte hrube cesto aby to nebolo ako kolac. Samozrejme to nebude to iste ako pizza v peci, ale ako domaca nahrada plne postacuje.

KTO BUDE PYTAT KECUP, TOMU RUKY POLAMEM...



2 komentáre:

  1. Pizza bola bozska! V recepte je ale aj tak najsamlepsia ta posledna veta zdoraznena velkym pismom :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ja si dam asi vecer kecup :D :D JOKE pravdaze

    OdpovedaťOdstrániť