nedeľa 25. septembra 2011

ChK II. - Zmyselnosť na rano

Dalsie ranajky do postele pre chlapsku kuchynu. Spravime si zmyselnu frittatu, taliansku sestru nasej nudnej omelety.

Ak by este niekto nevedel, omeleta pochadza z blizkeho vychodu. Tam ju robia s roznymi bylinkami, kvetinami a zeleninou. U nas je najviac rozsirena francuzska verzia omelette, ked suroviny rozpalujeme na panvici a na to nalievame rozslahane vajicka. Tato omeleta sa pecie prudko a vacsinou z oboch stran.
Osobne mi viac chuti talianska omeleta. Frittata sa pripravuje pomaly s laskou, nic nieje spalene, chute citime jednotlivo. Vasa samicka ju urcite oceni viac ako klasicku omeletu :)
Na tuto verziu som pouzil : vajicka, sunku, por, mlieko, maslo, parmezan, sol a cierne korenie. Pokial chcete nakopnut este viac svoje chutove pohariky, nasekajte rozmarin nadrobno a nasypte ho rovno na panvicu pred pridanim vajicok. Dalsie bylinky ako napr. tymian, alebo pre labuznkov oregano pridavajte az uplne nakoniec. Ja som pripravoval bez byliniek. Predpokladam, ze vo vacsine ChK ich aj tak nenajdeme :D
Domace dvojzltkove vajicka su velmi, velmi chutne. Pridame sol, cierne korenie a trochu mlieka. Cim viac mlieka pridate, tym bude omeleta hladsia a jemnejsia. Neprehanajte vsak, puding dnes nevarime :D
Neslahame, len vymiesame natolko, aby sa mlieko stratilo. Vo frittate musi byt vidiet struktura vajicok. Tiez preto, lebo Taliani su lenivi a nechce sa im slahat :D
Trochu masla rozpustime na panvici. Moze byt aj olivovy olej, ale mne to takto chuti viac.
Ziadne rozpalovanie panvice. Cely proces musi prebiehat az do konca na nizkom plameni.
Nasekame sunku a por. Sunku viete aku pouzivam :P Skuste tiez nejaku vyraznu.
Vajicko nalejeme na rozpustene maslo. Vareskou zlahka narobim cesticky do placky, aby to nebolo jednotvarne a tiez aby to bolo nadychane.
Asi takto... Cele to robime pekne pomaly s citom a lahkostou. Proste po italsky :D Mozeme nastudovat aj nejake frazy z kulinarskej historie a netrpezlivu samicku vabit na tieto kecy.
Pekne zvysoka, efektne nasypeme sunku a por.
Nastruhame parmezan. Kedze vsetko pripravujeme na nizkom plameni, casu mame kopec. Nikam sa neponahlajte a skuste odolat lakaniu na prudke opecenie a ukoncenie umenia varit. Samozrejme sa predvadzame aj pri struhani :D
Teraz uz len pockat az cela masa zacne tuhnut. Obcas chytime panvicu a oku lahodiacimi pohybmi posuchame omeletou kruzivymi pohybmi.. Pokial mate dost tazku panvicu, pekne pri tom vynikaju svaly :D
Nepecieme dosucha, jedlo musi byt stavnate.
Spravne servirovanie frittaty prebieha, ako vidite hore, pretocenim kusku placky dovnutra. Nasledne naklonite panvicu nad tanier, nechate sklznut tuto prelozenu stranu na tanier a pohybom zapasti pretocite panvicou druhu polku.

Asi takto... Ziadne naradie len cvik v rukach :D Musite viac trenovat no... Ale vysledny efekt, pokial servirujete priamo pred hostom, stoji za to :D
Dozdobime parmezanom a nedbalo rozkrojenou zeleninou... Len s lahkostou a talianskym sarmom. Nikam sa neponahlame, v podstate toto varenie mame v malicku a vobec... sme supersamci :D

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára