Pouzil som klasicke drozdie, krmenie kvasku necham pre tych, co uz prekonali prvy level.
Spravime si zakladne cesto, z ktoreho mozno bude chlieb, chlebova placka a chlebova tycinka, teda grissino. Podrobnosti za jazdy...
Fuuu ale mame surovin... Muka, drozdie, olej, med, sol a voda. Na zakladne chlebove cesto je recept 500g muky, 25g drozdia, 2.5dl vody, 0.5dl oleja, lyzicka alebo aj dve soli, podla chuti a lyzica medu. Pokial robim rozne variacie tak obcas pouzivam mlieko 1.5dl + 1.5dl vody a vtedy uz olej nepridavam. Tiez med mozete nahradit cukrom. Ak chcete nejake semeno do cesta tak ho pridajte do suchej zmesi, inak to tam nerozmiesate. Zvykol som lanove semienka, alebo aj tekvicove, rascu atd, na co mate chut. Ak chcete pouzit raznu alebo celozrnnu muku, vzdy ju miesajte s obyc chlebovou mukou, lepsie nakysne. Narychlo ani neviem, co vsetko popisat, ak budete mat chut aj tak zacnete experimentovat a spravite si vlastne recepty.
Najlepsie je na to pustit robot na 10-15 minut. V pripade nudze aj rucna praca lepsia ako nic :D Prihadzte suche veci a zapnite miesanie, tekutiny prilievajte postupne, aby sa vam to nezgrclo hned. Pokial je zmes privelmi sucha, alebo naopak velmi vlhka, tak to vyrovnavajte vodou/mukou.
Trochu pretvarujte rukou, hodte do nejakej nadoby, ktoru prikryjte a vlozte na teple miesto na hodinu, az hodinu a pol. Ak nemate takuto peknu utierku od babky, tak pouzite obyc :P Osobne celu nadobu davam do rury, ktoru zapnem na minutku na 50 stupnov. Mozete vsak nechat kludne aj na linke. Hlavne aby sa nevetralo.
Cesto za ten cas vyskoci na dvojnasobok, ak mate stastie aj na vacsie :D Spravny chlap pri pohlade na tento zazrak zacne uvazovat na inom vyuziti drozdia :D
Teraz to treba trochu postlacat rukou, aby sme rozbili vacsie plynove bubliny. Ak chceme jednoduchy chlieb, takto vyformovane vlozime na plech, nechame prikryte este pol hodky, potom mozeme narezat decentne vrch, potriet slanou vodou a supnut do rury. 200 stupnov 10 minut a asi pol hodiny na 170 stupnoch. Nedavajte plech v rure velmi nizko, aby ste nespalili spodok.
Toto je minichlebik, nakolko som cesto porozdeloval na dalsie srandy.
Zvysne som rozvalkal, alebo roztahal (kedy aku mam naladu :D), na asi pol centimetrovu hrubku. Polku som nakrajal na tenke pruzky a vlozil na plech:
Toto pecieme na 220 stupnoch alebo aj viac par minut, naozaj nemeriam, len pozeram farbu tyciniek. Nech su pekne do zlatava.
Asi taketo :) Teraz uz len potriet rozotretym cesnakom v oleji.
Grissino je hotove. Podavam s nejakym jogurtovym dipom. Dobre aj na party, alebo ku telke na take domace zuvanie :D
Tak a posledne su chlebove placky, na ktore sa zabudlo v modernej dobe. Pripravovali sa pri peceni chleba z odrezkov, ktore sa rucne natiahli a hadzali na kraj pece, po par minutach uz sa rozdavali detom s trochou masti. Ten isty efekt dosiahnete ak nasucho ich opeciete na panvici. Uzasne ku grilovaniu, alebo salatom. Skuste ich spravit na party za cerstva, natriet len obyc. olivovym olejom, uspech je zaruceny.
Viem, poznate aj lepsie recepty na chlieb, berte to vsak len ako zaklad pre zacinajucich pekarov.
Grissino s dipom musi byt super. Take milujem!
OdpovedaťOdstrániťsuper!
OdpovedaťOdstrániťaj mna tie tycinky najviac zaujali.... a este tie placky, perfektne
OdpovedaťOdstrániťDakujem , za skvely tip. Chlebik bol vyborny. Rychly a nemarocny . Tesim sa na dalsie inspitacie :-)
OdpovedaťOdstrániťTesivy som ze som pomohol :D
OdpovedaťOdstrániťMoj osvedceny chlieb je : 230g razna, 230g chlebova muka, 25g drozdia, 1,5dl mlieka,1,5dl vody, dve lyzicky soli, lyzica medu, lanove semienka. Podla druhu muky dolievam mliekom ak cesto je priliz tuhe.