pondelok 2. februára 2015

Toniho bábovka

Viem, je to vianocny recept a teraz je februar a mam to nafotene uz mesiac, ale bol som velmi lenivy s nechutou na pisanie. Prosto zly, zly chlapec. Skusim ukazat Toniho chlieb, teda panettone. Cez Vianoce som ich robil ako na pase :D
Samozrejme tradicny recept je na viac dni. Toto je zjednodusena verzia, ktoru zvladne kazdy, dokonca aj ja :D
Koho zaujima povod receptu atd, nech gugli, ziadne vzdelavacie okienko nebude.

Vela toho nepotrebujeme. Pol kila hladkej muky, asi tri deci mlieka, 4 zltka, tristvrte kocky drozdia co je asi 30g, za hrst cukru :D to zalezi, ake chcete sladke cesto, skusajte tak 50-100g, trochu soli, polku masla, nejake susene ovocie (viem povodne sa dava kandizovane), vanilkovy cukor, citron a rum alebo iny vonavy alkohol.
Klasika dajte spenit drozdie vo vlaznom mlieku s cukrom a trochou muky. Muku, zvysok cukru, zltka, sol, roztopene maslo (kusok si odlozte) rozpracujte do cesta s mliekom. Na tie tri deci mozno budete potrebovat aj viac muky, hlavne spravte taketo pekne hladke cesto. Dajte aspon na hodinu na teple miesto, nech vyskoci. Najlepsie je to po nakysnuti bachnut na celu noc do chladnicky, ak mate cas :D
Ako vidite na uvodnej fotke, susene ovocie sa uz moci v rume a citronovej stave. Nech pekne nasiakne vonu a chut. Zatial vyrobime formu.
Vidite, nemusim komentovat... Daju sa kupit origos formy, ale toto je hotove za chvilocku a upecie sa rovnako dobre.
Zabudol som vyfotit ako spracuvavam do cesta ovocie. Ale domyslite si no :P
Teraz by sa malo spravit to, ze obstrihnem papier asi 3cm nad cestom. Po vykysnuti a upeceni by potom kolac mal fajny hribovity tvar. Ja to neriesim...
Cele to dam na dalsiu hodinu este na teple miesto. Nezabudnite poriadne zatiahnut korenicky, ak ich pouzivate ako magnet. Nastastie sa cervena stiplava paprika nedostala na babovku :D Bublajuci fazulovy gulas pouzivam ako zdroj tepla.
Nevidiet dobre na fotke, ale pred vlozenim do rury (220 stupnov asi) narezte do vrchu kriz, potom pochopite preco. Sup do truby a piect na tejto teplote asi 10 minut. Potom znizit na nejakych 180 a nechat to takto 35 minut. Priblizne no :D
Malovravna fotka, tu je roztopene maslo a sacok vanilkoveho cukru. Ano, mal som pouzit vanilkovy struk, ale...
Takze vytiahnem babovku a nalejem do otvoreneho narezaneho kriza sladke maslo. Hned aj vlozim s5 a necham tam este na tej istej teplote 15 minut. Cas je orientacny, kontrolujte, aby vam nespieklo vrch uplne :D
Uz je vonku z truby :D Este nechajte, nech maslo vsiakne a potom to mozeme  vyklopit.
 Do uplneho vychladnutia otacajte kazdych 15 minut aj po boku, aj dole hlavou, proste vselijako mozne, nech maslo, ktore pomalu chladne a tuhne, dostane vsade. Bude vam to trvat asi 3-4 hodiny :P Trpezlivost, lebo inak budete mat maslo len v strede.
Vidite v pozadi moj krasny razny chlieb ? :D Po vychladnuti spravne by mal kolac odstat aspon den, ale kto to vydrzi ???
Inak robil som uz aj tak, ze miesto rumu som dal mandlovy liker, hmmm....







2 komentáre: