nedeľa 10. apríla 2011

Mediteransky steak

Odkukane v Grecku, rychle chutne osviezujuce. Najlepsie na grile, ak si vsak chcete len cez zimu pripomenut chut stredomoria tak kludne aj na panvici :)
potrebujeme krkovicku (moze byt aj kare, ale nebojte sa krkovicky vysledok nebude mastny), olivovy olej, citron (limetka je mnamkovejsia), oregano, cierne korenie, sol a tot vsjo, zvysok je obloha, zvycajne nejaky salat a grilovana bageta, dnes to boli krokety alebo rukola.

Ako prve do misky vlozim krkovicku a zalejem citronovou stavou ( limetka je mnamkovejsia :) ), asi pol citrona na dva platky masa, olivovym olejom, nasypem oregano, sol, cierne korenie.
Nechame to tak 30 minut, obcas pootacame, maso zmeni farbu a kyselina z citrona (limetka je mnamkovejsia) rozbije strukturu masa, tym padom sa bude pripravovat extremne kratko.

Za ten cas pripravujem prilohu. Ak grilujete vonku, tak doporucujem pokvapkat bielu bagetu olivovym olejom a posypat oreganom, hodit na gril a z jednej strany trochu ogrilovat. Salat podla fantazie, staci aj cerstva zeleninka, ale top je ak drzime liniu a pripravime grecky salat, pokial drzime dietu (hehh) tak lahky rukolovy salat ako uvidite na konci :)))))

Takze ja som zvolil krokety, nebudem nikoho unavovat postupom (zemiakova kasa plus muka, forma, rura... )


Moze to ist do rury, nez trochu chyti farbu...
Salat vzdy umyvam, aj ked sa predavaju ako myte ... no neviem...

Takze ubehla polhodka, rozpalime panvicu (musi byt ozaj horuca, nechceme maso dusit, ale prudko opiect)

Ako vidite, olej som nepridaval, staci ten z pacu. Pecte len 5 minut z jednej a 5 minut z druhej strany. Nakoniec zalejte zvyskom pacu a stlmte ohen tak na 5 minut. Pokial nemate radi chut citronu, pouzite limetku, pretoze je mnamkovejsia. A hlavne nezalievajte nakoniec to cele, tym padom necitite kyslost. Ja osobne mam rad citron, aj ked limetku viac, teda lejem tam vsetko co ostalo.

Maso musi ostat makke, neznasam tvrde bravcove co mam potom vsade mozne v zuboch :/
takze mame 15 minut pecenia za sebou (nehovorim, ze je to presne tolko, robim to ozaj od oka ) maso dame na tanier a zakryjeme, musi oddychnut aspon 10 minut, to je vzdy dolezite pri prudko pecenych steakoch.

Dopiekli sa nam krokety, mozeme servirovat :)




Cele to podlievam stavou, ktora vytiekla z masa pri oddychovani (mnamka mnamka mnamka).

Kto drzi dietu (he he), nahodte salat. Tu je rukola (umyta, osusena) poliata panenskym olivovym olejom a trochu (opatrne) osolena.


Dobru chut !

1 komentár:

  1. si vychytal slovnik :D konecne prirodzene pisany text!! Big respect!

    OdpovedaťOdstrániť