sobota 30. apríla 2011

Sladké mááámeníííí

Tak toto jedlo zboznujem.

Cele to vzniklo vlastne tak, ze som kedysi velmi, velmi davno videl recept na thajsku rybu. Jedlo nic moc, ale ta omacka... ach jaj. Som schopny si ju dat o polnoci so slaninou, alebo aj so suchym rozkom. Proste zavislost :D
Suroviny na recept, ktory som vymyslel ku omacke vidite tu :

streda 27. apríla 2011

Robím ružovú rybu

Cez vikend potreboval sef recept na lososa a napadol mi jeden speci. Dnes som to rychlo spravil, aby som nezabudol. Obcas sa mi proste vynoria recepty z pamati, ale tiez sa stracaju, pokial nejaka surovina mi ich nevyvola.

Mozete aj grilovat, aj na panvici opiect. Dnes som volil panvicu, vonku bolo hnusne. Surovin nie je vela, potrebujete lososa, susene paradajky, cesnak, olivovy olej, petrzlenovu vnat a sol.

pondelok 25. apríla 2011

Žlté čudo - syrec/syrek/hrudka

Na velku noc nemoze chybat zo stola syrec. Ak uz to volate syrec, syrek, hrudka, atd. priprava je vzdy rovnaka. Jediny rozdiel je v tom, ze nikde sa robi sladky, niekde slany.

Dame zohriat liter mlieka, najlepsie domace kravske. Ak nemate tak plnotucne z regalu :D .Zohriat zatial, nie prevriet ! Mozete aj trochu osolit.

sobota 23. apríla 2011

Dávidove koleno

Nie je to sice velkonocny recept, ale zelanie synovca Dávida je rozkazom :)

Udene koleno vlozim do vody spolu s mrkvou, petrzlenom, zelerom, ciernym korenim (celym), bobkovym listom (4 som dal) a cesnakom. Nesolim, ide mi prave o to, znizit slanost udeneho masa.

piatok 22. apríla 2011

Velkonočná "plnina"

Cele sviatky som doma u mamy, takze budem pridavat recepty tradicne a nie moje ulety :)
Dobre to bude aj ako zaloha pre mna, lebo tieto chute, na ktore som zvyknuty odmalicka musia ostat nemenne :) a priznam sa, ze som nepamatal presne pomery.

Ako prve sme spravili "plninu", ktora je u nas sucastou velkonocneho pohostenia.


Vylejeme 12 rozslahanych vajicok a asi 1,5 dcl mlieka na 10 nakrajanych suchych rohlikov.

utorok 19. apríla 2011

Chrumkavá morkosviňa

Zalovil som v chladnicke, co sa da zjest z toho, co ostalo po vikende v chladnicke. Vela tam toho nebolo, ale jeden recept vypotim.
Morcacie prsia, slanina, rozmarin, rukola. No nic moc, ako sa z toho najem ? Jaaaj uz viem, predsa morkosvina :)

Morcacie prsia nakrajam na hrubsie kusy a tieto prekrojim v polke, aby som ich vedel otvorit ako knihu. Slaninku na tenke platky. Vlozim do otvoreneho masa spolu s rozmarinom, asi tak: 

nedeľa 17. apríla 2011

Quesadilla s pico de gallo

Po slovensky kvazimodo s pi..ou od geja :D

Priprava 15 minut, zvladne to kazdy spravny muz. Potrebujeme tortillu, maso, paradajky, cibulu, jalapeno, koriander, syr, sol, cierne korenie.

Najprv opecte maso prudko, nasucho, alebo ho ugrilujte na grile Catler (he he). Maso osolit, okorenit samozrejme.

Moja pečeň nie je tvrdá !

Ak cakam navstevu, pripravujem nieco, pri com nestratim mladost alebo zapada do konceptu navstevy. Vcera po koktailoch som griloval, tak ukazem aspon par fotiek, co sme jedli :P

Ostalo mi kacacej pecene este od pripravy pomazanky, tu som umyl a naporcoval na take akuratne kusy, slanina prisne dietna (ale teraz ozaj :D z mangalice ), paprika, cibula na rovnake kusy. Pecen som nechal na hodinku oddychovat v horcici. Potom som vsetko na striedacku natahal na razne. Inac mam aj pekne kovove, len na party nie su velmi vhodne, ak nechcete behat v noci na pohotovost :D

sobota 16. apríla 2011

Viva la Cuba

Dnes mam hosti, griluje sa na balkone. Recept az zajtra, hned ako vytriezvem. Zatial pridavam taketo mojito:

Operenec na úteku

Vikendove rana su zvacsa tazke..., velmi tazke :D

Dajme si teda ranajky, pri ktorych mozeme sediet aj hodinu a len tak cumiet do blba, alebo sledovat slnko, ako stupa na horizonte (teda, ak ste prave nevstali na obed :D )

Tuto pomazanku mozete pripravit aj den vopred, alebo podla nalady.

piatok 15. apríla 2011

Bleskový latino lover

Konecne sa podarilo kupit piniove oriesky a to 30 metrov od vchodu :))))
Pome vyrobit najrychlejsiu omacku na cestoviny, ktora existuje. Nie, nebude to vytlacena karicka na horuce cestoviny :D

Bude to pesto, zelene cudo, ktore dostane kazdu zensku do neba :P
Je to take jednoducheeee. Takze bazalka za hrst, asi deci olivoveho oleja, 2 struciky cesnaku, polka limetky (ktora ako vieme je mnamkova), piniove oriesky cca 30g, parmezan podla chuti ja som pouzil asi 30g

štvrtok 14. apríla 2011

Prirastok do kuchyne a nervy nervy nervy

Ani neviem, v akom som rozpolozeni.

Tesim sa z novinky, co mam v kuchyni a mam nervy, lebo nemozem vyskusat na nom to, co som si zmyslel.

Cele sa zacalo tym, ze spravim domace cestoviny, akoze tagliatelle. To je este v pohode, na tom neni nic. Co ku tomu vsak, aby vznikol post pre moj blog ? Nieco jednoduche a hlavne rychle, vedel som ze vyrobou cestovin zabijem vela casu. Pesto bolo riesenie pre mna. Moj mixer ale dycha z poslednych a uz sa trapi so vsetkym. Prva uloha: kupit mixer ! Uloha uspesne vyriesena :
To bolo to najlahsie, co som vsak este nevedel v tej dobe :) Zvolil som znacku CATLER , gril tejto znacky uz mam, vedel som, ze mozem ocakavat to najlepsie.

Mixer v kufri. Parada, nakupovanie surovin je brnkacka.... Muku, vajicka, olej, cesnak mam ale sakra potrebujem bazalku... vela bazalky ! Piniove oriesky su v pohode... ci ? 
Prvy obchod ... zhnita bazalka a jedine kesu, co by som mozno pouzil v krajnej situacii. Neva idem do dalsieho, tam zvyknu mat zive bylinky, ved prinajhorsom budem mat o jeden krik naviac.

Vpalim, fcuk, fcuk, fcuk. Ani bazalka ani piniove oriesky. Zacina to byt vazne. Ostavaju dve hypace, co su este otvorene taky cas, ale do jedneho znich nechodim, tam sa da kupit len vyhodny nakup, ale nic poriadne. Takze vlastne ostava posledna moznost...

Smutok... nervy... hnev... zivot v malom meste nie je vzdy vyhodou :((((

Dnes bez receptu, avsak s takymto krasavcom v kuchyni :)
 Predsa pozitiva prevazuju. Dam si vodku a zazeniem hlad :) . Skoda ze nemam lad, aspon mojito by som spravil. Ved recept ako recept nie ? :D Teste sa vsak, bude nasledovat hromada jedal s rychlymi studenymi omackami. A mozno pridam aj tie miesane, prisne nealkoholicke napoje :D

Ozaj... kupil som jalapeno, cez vikend dame mexikoooo

streda 13. apríla 2011

Hovädo šikmooké

Skoro som prestal s pisanim :P Uz som mal jednu kritiku a ja kritiku tazko znasam, tak ma nesserte ( :F: do KE )

Nie je to cina, aj ked to tak vyzera... cinske jedla neviem robit :D Wok som pouzil len preto, lebo to vyzera dobre, ked v tom nadhazujem jedlo, a preto, lebo chute sa zmiesavaju uplne inak na tych teplotach, ktore vo woku dosiahnem. Vyzadovany je wokovy horak :/

Hovadzie maso som nakrajal na tenke, ozaj tenke kusky (ostry noz vyhoda), polial som sojovou omackou, olivovym olejom (ak mate sezamovy je to velke plus, ale zmiesavam, lebo je total vyrazny), nakrajal som jednu chilli papricku bez semena(ehm) a okorenil ciernym korenim a zazvorom, teda prepacte dumbierom :), toto necham tak 15 minut odpocivat v pokoji...
Zeleninku, aku najdem v chladnicke a mraznicke... tu som pouzil por, mrkvu, huby, hrasok, fazulove struky, bambusove vyhonky, kukuricu, cinsku kapustu a ruzickovy kel.

Masko moze ist do rozpaleneho woku a o chvilocku je uz aj hotove, ak je wok riadne rozpaleny a maso nakrajane na tenko, ozaj su to len 3 minutky.

Mozeme vybrat na tanier, olej z pacu nechame vo woku a prihodime zeleninu. Zaciname porom a mrkvou , aby sme mali poriadny zaklad a hlavne, aby mrkva zmakla :D Ak mate radi chrumkavu mrkvu, tak ju pridajte az ku koncu, ale ja mam rad maglajz.


Zakladne chute tam mame z pacu, v ktorom sme mali maso, takze po chvilke mozeme pridat dalsiu zeleninu a to podla doby, ako dlho sa ktora pripravuje, huby som mal surove, tak som ich hned aj pridaval
Ak sa to tvari sucho, tak sa moze pridat trochu oleja. Pouzil som mrazenu zeleninu ako dalsi krok, vodu som preto nepridaval.
Krasne mi to lietalo :)
Vodu som predsa pridal :P
Ruzickovy kel prerezany na polky, nech je vidiet, co tam je. V tejto faze som este prihodil kocku zazvoru (dumbier ale preco vsetci pouzivaju cesky nazov ??). Pytate sa preco kocku ? No asi sa nepytate, ale aj tak to napisem :P . O dumbieri sa nebudem rozpisovat, aky je zdravy, chutny atd, to je vsetko uplne jasne. Problem je, ze v obchode sa da kupit len kusisko, z ktoreho pouzijem len 3-4cm a cumim co so zvyskom. Samozrejme v chladnicke na to zabudnem a objavim za kompotom, az ked je plesnivy :( . Preto ho teda komplet nastruham prilejem kvapku vody a nalejem to cele do formy na lad. V mraznicke potom vydrzi veeelmi dlho a ked potrebujem pridat do jedla dumbier, tak proste pridam "kocku".
Cinska kapusta sup...
Tak teraz pozeram, ze na tejto fotke cinska kapusta tam este nebola :DDD No nic, nabuduce...
Kapusta potrebuje len chvilocku. Vratil som maso a intenzivne som ochutnaval, co asi chyba. Prilial som este trochu sojovej omacky (nie sladkej ale klasika obyc.) a dal som este cierne korenie.
Uz len premiesat a servirovat.




Aaaa, teraz vidim, recept na ryzu som nedal :D

Zmena linku na blog a niečo naviac

Tak som konecne opravil link blogu, aby ste neplakali :P Mne to extra teda nevadilo. Dufam, ze kto si to ulozil do oblubenych (och ake sny :DDD ), tak sa bude informovat a nevzda hladanie po neuspesnom prekliku.

Aby sa nepovedalo ze zverejnim takyto suchy prispevok, pridam teda par fotiek rastucej zahradky. Slniecko pekne svieti, ak prave neprsi :D, tak mi to pekne rastie zatial za oknom, dufam vsak, ze po velkej noci to uz pojde von na balkon.

Oregano a tymian sa este potia vo foliovniku :)
Feferonky su zelene, ale tie rastu cely rok, urodu zbieram cca kazde 4 mesiace.
Salvia miluje slnko a sucho, ta sa prazi napriamo, v mensom estragon tiez v saune.
Zimne zasoby pazitky a petrzlenu sa minuli , tak neviem ci ztohto este nieco bude. Ale po precisteni a ostrihani snad ano.
 Dnes mozno pridam este jeden rychly recept, ale najprv si otvorim pivo :P

pondelok 11. apríla 2011

Domáce ňoky - gnocchi s bazalkovou omáčkou

Po hrdinskom rozhodnuti mojich milych kolegyniek, ze sprataju zajtra na obed to co dnes navarim, pridavam nieco pre bylinozravcov. Asi ma to zacalo bavit :P Myslim pisanie, varenie milujem aj bez tohto...

Pripravte sa na umornu drinu ako pri vsetkom co neobsahuje maso :) Neulahcim vam to !

Ako prve dame varit zemiaky na domace gnocchi (lenivci a slabsie povahy si to kupia v obchode)

Casu bolo tak som pripravoval suroviny na bazalkovu omacku a kedze boli ohlasy preco niesom na fotkach, tak naaa ... tu mate :P

Poskocme teda a predstavme si, ze zemiaky nam zmakli. A teraz to nabera grady ! nebudeme zemiaky chladit ale robime vsetko za horuca. Zabudnite na slovensky sposob zemiakovych ňok ( ci ako sa to sklonuje). Bleskovo osupeme, doporucujem pouzit vidlicku ako prevenciu proti popaleninam a pretlacime...
Na pol kila zemiakov davam cca 200g HLADKEJ muky (00) jedno vajicko a trocha soli.
Este stale za horuca vsetko to cele poriadne spracujeme. Nepritlacat velmi, len zlahka prekladat aby sme nedospeli do mentalneho stavu cestovin = guma.
Dokonale to bude vtedy ked zatlacite prst a cesto sa vrati pomalu do povodneho tvaru. 
Medzitym predpokladam, ze ste dali zohriat dostatok vody (nezabudni solit !)
Origos gnocchi sa vyrabaju s takym drevenym frasom , co som v obchodoch u nas nikde nevidel. Tak som si vyrobil...
Nerehlit !!!

Takze cesto mame uz len spravit chutne male kusky. Vrubkovanie na nastroji sluzi na to aby sa mala omacka ako nalepit na ňok :DDD toto slovo sa mi kua paci :D
Vsetko treba pomucit, inac budete mat zemiaky este aj za usami. Takto skoncite len s mukou na nohach a ponozkach ako ja :D Odstipujte male kusky a jednym pohybom ako na obrazku stlacenim smerom dole vyrobte ňok (he he), proste taku rolku, ktora je na jednej strane vrubkovana. 
Vo vode varte len nez nevyplavu, to je asi 2-3 minuty odhadujem.
Vyhodte von a polejte olivovym olejom, aby sa nezlepili. Pouzivam panensky aj kvoli chuti potom pri zmiesani s hocktorou omackou, sktorou skombinujeme. 
Pome na omacku, hlad sa stupnuje !
Ako ste videli suroviny som si pripravil a to paradajky. Ano je to take jednoduche :)


Hodte polovinu (pol kila som mal dohromady) do olivoveho oleja, osolte, pridajte cierne korenie a oregano

Na miernom plameni dusime, dusime, dusime a pritom podlievame vinom. Poriadne :)
Ehm, samozrejme vino musime prv ochutnat, aby sme zistili ci neni zlomene :P Je cas nasekat bazalku, ak nam omacka pekne zhustla a kusky paradajky sa rozpustili. Pouzil som cca 10 velkych listov.
A sup to tam vsetko
Dochutime balzamikovym octom. Tento ocot doporucujem drzat doma aj kvoli zeleninovym a hlavkovym salatom, pouzitim do zalievky ziskame uzasne chute (ale o tom napisem nabuduce :P)
Takze omacku mame hotovu, teraz nahadzte druhu polku paradajok do omacky a trocha prevarte, len na tolko, aby paradajky zmakli, ale aby sa nerozpadli, nech mame aj esteticky zazitok. Samozrejme ochutnavajte a pridavajte podla chuti balzamikovy ocot, oregano, pripadne sol.
Este musim podotknut, ze som pouzil take tie male paradajky(cherry). Kedze teraz este na trhu domace nezozeniem je to jedina moznost ako ziskat skoro ozajstnu chut. Tieto boli talianske tak chutili skoro ako domace :)
Mame omacku, mame ňoky (he he) nalejeme si pohar cerveneho a servirujeme
Kto da na vrch syr, je barbar !

nedeľa 10. apríla 2011

Říkej mi pýčo, zní to tak italsky - alebo cestoviny s omáčkou

Tuto zakladnu hovadziu omacku robim rad, je jednoducha a suroviny sa stale najdu v chladnicke. Maso staci lacna cast kravicky, aj tak sa pomelie. Vino pokial nemam cervene (neviem cim to je ale neustale sa mi straca zo stojanu :D) tak pouzijem biele. Hriby mam susene, neni probelm pouzit cerstve co pride pod ruku. Bazalku akurat nemam vlastnu, hanbim sa :( Ale uz rastie vo foliovniku :D

Robim naraz na troch plamenoch, ale zvladal som to aj na dvojplatnicke kedysi, takze neni problem :D s cestovinami nebudem stracat rec, to je jasne.
Na vacsiej panvici spravim masko, zacnem cibulou , pretoze ako poznamenal kolega z nemenovanej browserovej hry :
"cibula , zelenina chudobnych :D 99% jedal na slovensku sa robilo z cibulou ,saka preco nie ked nic ine nebolo :D:D:D cibula a zemaky :D " (by Cartman)
teda, trocha slaniny som prepasoval ale je dietna :) , ak neni tak moze byt aj olej.

Zvyknem korenit aj cibulu samotnu, lebo zboznujem vonu. ked sa uvolnuje cierne korenie na horucej cibulke. Tak isto teraz pridavam trocha stiplavej papriky odlamem kusky, semienka nedavam. Takto strati stiplavost a ostane len chut. Ked chcete stiplave tak pridavajte az pred koncom varenia :)
Tuto fotku som nevedel kam dat, tak len ukazem ako krasne krajam pazitku :D

OK na cibulu pridame hriby, trochu poprazime, moze prist maso... MASO !

Jeee pouzil som pazitku :D A tiez tymian, oregano a sol. Samozrejme podlievat vodou aby sa to dusilo a nie pieklo.

Medzitym co sa deje na slubovanom tretom plameni :)

Zaciname tiez cibulou, ale len decentne! Pridame paradajky (kto chce osupe, ja som lenivy na to) a veeela bazalky, cesnak podla chuti a varime a prilievame cervene vino , Musi vzniknut taketo daco :
No a toto je pradajkova omacka... ziadny polotovar :P

Cca po 15-20 min. mame hotove veci naraz. No ok cestoviny trocha skor nech niesu rozvarene :) Takze zamiesam paradajky do masa
Dochutit oreganom, teraz to treba intenzivne ochutnavat, pozor vsak na jazyk, nie ako ja, lebo akurat som si odfajcil zo 10% chutovych poharikov :(
Takze oregano, cierne korenie a sol este moze ist podla nalady.
Nalozime si riadnu porciu nastruhame syr a mame doplnene sily na dalsie tukanie do klavesnice :P